DuranHedt.com

Gorączka krwotoczna z zespołem nerkowym

gorączka krwotoczna z zespołem nerkowym

gorączka krwotoczna z zespołem nerkowym - chorobotwórczych infekcji hantawirus charakteryzuje zespołu zakrzepu i pierwotnej chorobie nerek. Objawy kliniczne obejmują ostrą gorączkę, plamica, krwawienie, śródmiąższowe zapalenie nerek, w ciężkich przypadkach - ostra niewydolność nerek. Specyficzne metody laboratoryjne do diagnostyki gorączki krwotocznej z zespołem nerek należą RIF ELISA, RIA, PCR. Leczenie polega na wprowadzeniu swoistej immunoglobuliny, preparaty interferonu prowadzących detoksykacji i leczenie objawowe, hemodializa.

gorączka krwotoczna z zespołem nerkowym

gorączka krwotoczna z zespołem nerkowym (HFRS) - naturalna ogniskowa chorobą wirusową, typowe objawy, które są gorączka, odurzenie zwiększone krwawienie i uszkodzenia nerek (nephrosonephritis). Na terenie naszego kraju są endemiczne obszary Dalekiego Wschodu, Syberii Wschodniej, Transbaikalia, Kazachstanu, terytorium europejskim, tak HFRS jest znany pod różnymi nazwami: Koreańska, Daleki Wschód, Ural, jarosławskim, Tula, Zakarpacia gorączka krwotoczna i wsp. Rocznie w Rosji rejestrowane od 5 do 20 tys. przypadków gorączki krwotocznej z zespołem nerkowym. Częstość szczyt HFRS występuje czerwiec-październik-większość przypadków (70-90%) są mężczyźni w wieku 16-50 lat.

Przyczyny HFRS

Choroba jest RNA zawierającym czynniki wirusowe z rodzaju hantawirus (hantawirusy), odnoszące się do rodziny Bunyaviridae. Dla serotypu 4 człowieka chorobotwórcze hantawirusy: Hantaan, Dubrava, Puumala, Seul. W środowisku zewnętrznym jest stosunkowo długi wirusy są stabilne w temperaturze ujemnej i nie są stabilne w temperaturze 37 ° C Wirusy posiadają kształt sferyczny lub spirali o średnicy 80-120 LMW zawierają jednoniciowy RNA. Hantawirusy mają tropizm wobec monocytów, komórek nerek, płuc, wątroby, gruczołów ślinowych i namnażają się w cytoplazmie zakażonych komórek.

Nośniki gorączki krwotocznej z zespołem nerkowym pola są gryzonie i myszy leśne, nornice, ciasteczka, które są zakażone szczury od siebie przez ukąszenie kleszczy i pcheł. Gryzoni, są przesyłane w postaci utajonego zakażenia wirusem, środki uwalniania do środowiska zewnętrznego ślina, kał i mocz. Kontakt z wydzielinami zakażonej materiału gryzoni do ludzkiego ciała może dojść do zasysania (inhalacja), styk (kontakt ze skórą) lub odżywczej pokarmu (jeśli jest stosowany) BY. Przez zwiększone ryzyko zachorowań na gorączkę krwotoczną z zespołem nerkowym obejmują robotników rolnych i przemysłowych, kierowców ciągników, aktywny kontakt z obiektami środowiska. Ludzki częstość zależy od liczby zarażonych gryzoni w okolicy. HFRS nagrany głównie w postaci sporadycznych sluchaev- najsłabiej - lokalny ognisk epidemicznych. Po poprzednie przypadki zakażenia jest dowodem na całe życie immunitet- ponownie zachorowalność są rzadkie.

Patogenetyczne Istotą gorączki krwotocznej z zespołem nerkowym uzupełnić martwicze panangiitis, DIC i ostrą niewydolność nerek. Po infekcji pierwotnej zachodzi replikacja wirusa w śródbłonku naczyń i komórkach nabłonka trzewnych. W wyniku nagromadzenia wirusów pochodzi wiremii i uogólnienie zakażenia, które klinicznie manifestowane ogólnych objawów toksycznych. W patogenezie gorączki krwotocznej z zespołem nerkowym odgrywają ważną rolę utworzone autoprzeciwciała autoantygenów CEC zapewnia działanie kapillyarotoksicheskoe powodując uszkodzenia ścian naczyń, zaburzenia krzepnięcia krwi, rozwijać thrombohemorrhagic zespół z uszkodzeniem nerek i innych narządów miąższowych (wątroby, trzustki, nadnerczy, mięśnia sercowego) CNS. zespół nerczycowy charakteryzuje się masowym białkomocz oligoanuria, azotemią, naruszenie CBS.

Objawy HFRS

gorączkę krwotoczną z zespołem nerek charakteryzuje trakcie cyklicznego z rzędu kilku okresów:

• inkubacji (od 2-5 dni do 50 dni - średnio 2-3 tygodnie)
  • prodromalny (2-3 dni)
  • gorączka (3-6 dni)
  • oligouricheskogo (od 3-6 do 8-14 dni HFRS)
  • poliuricheskogo (9-13 dni HFRS)
  • rekonwalescencji (wcześnie - od 3 tygodni do 2 miesięcy koniec - do 2-3 lat).

W zależności od nasilenia objawów i stopnia nasilenia zakaźnych toksycznych krwotoczny oraz nerek zespołów typowych odróżnić usunięte i subkliniczną Options lekkie, umiarkowane i ciężkie postaci gorączki krwotocznej z zespołem nerek.

Pod koniec okresu inkubacji, przychodzi krótki okres prodromalnych, podczas której zaznaczone zmęczenie, złe samopoczucie, ból głowy, bóle mięśni, stany podgorączkowe. Ostrą gorączką okres rozwija się wraz ze wzrostem temperatury ciała do 39-41 ° C, dreszcze i ogólnych objawów toksycznych (osłabienie, bóle głowy, nudności, wymioty, zaburzenia snu, bóle stawów, bóle mięśni). Charakteryzuje się ból gałek ocznych, zaburzenia widzenia, migające „muchy”, wizja obiektów w kolorze czerwonym. W środku okresu gorączki krwotoczne uszkodzenia pojawiają się na błonach śluzowych jamy ustnej, skóry, klatka piersiowa, pachy regionów szyi. Obiektywne badanie wykazało, przekrwienie i obrzęk wtrysku twarz, spojówki i naczyniami twardówki, bradykardia i niedociśnienie aż do upadku.

W oligourichesky okres gorączki krwotocznej z nerek temperatury ciała zespół spada poziomu normalnego lub stan podgorączkowy, ale nie wpływa na poprawę stanu zdrowia pacjenta. Na tym etapie jeszcze bardziej nasiliły się objawy zatrucia, a istnieją oznaki uszkodzenia nerek: Growing Pains, ostro zmniejszone wydalanie moczu, rozwój nadciśnienie tętnicze. Mocz jest wykrywany krwiomocz, białkomocz, wałeczki. Ze wzrostem azotemią rozwija OPN- w ciężkich przypadkach - mocznicowy śpiączki. Większość pacjentów ma niekontrolowane wymioty i biegunka. Zespół krwotoczny może być wyrażona w różnym zakresie i obejmują krwiomoczu, krwawienie z miejsca wstrzyknięcia, nosowy, matka, krwawienie z przewodu pokarmowego. W okresie oligourichesky może rozwinąć się poważne powikłania (krwawienia w mózgu, przysadki mózgowej, nadnercza), służącymi przyczynę śmierci.

Daylight gorączka krwotoczna z niewydolnością kroku zespół poliuricheskuyu oznaczone subiektywną i obiektywną poprawę .. Normalizacja snu i apetytu, wymioty, bole zakańczania zniknięcia w talii, itp Charakterystycznymi cechami tego czasu rośnie codziennie diurezy do 3-5 litrów i izogipostenuriya. Podczas wielomocz utrzymuje suchość w ustach i pragnienie.

Okres rekonwalescencji w gorączki krwotocznej z zespołem nerkowym mogą być opóźnione o kilka miesięcy lub nawet lat. Pacjenci z długi termin przydatności do spożycia poinfekcyjnego astenia, charakteryzuje się ogólne osłabienie, zmniejszenie wydajności, zmęczenie, chwiejność emocjonalna. syndrom dystonia wegetatywna Wyraziła niedociśnienie, bezsenność, zadyszka przy minimalnym wysiłku, nadmierne pocenie się.

Konkretne ciężkie powikłania kliniczne HFRS wykonania mogą być wstrząsu toksycznego, krwotok do narządów miąższowych obrzęk płuc i krwotok mózgu, zapalenie mięśnia sercowego, rdzeniowych, mocznica i inni. Po dołączeniu do infekcji bakteryjnej może rozwinąć zapalenie płuc, odmiedniczkowe zapalenie nerek, ropne zapalenie ucha, ropnie, flegmona, posocznica.

Rozpoznanie HFRS

Diagnoza kliniczna HFRS opiera się na cyklicznych trendów zakażenia i zmiany charakterystyki okresach. W trakcie zbierania historię epidemiologiczną zwraca uwagę na pobyt pacjenta w obszarze endemicznym, możliwego bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z gryzoniami. Wykonując badania jest wskazującymi niespecyficzne ogólne dynamikę zmian biochemicznych analizy moczu, elektrolity, krew prób biochemicznych, CBS, itp krzepnięcia. W celu oceny nasilenia i rokowanie ultrasonografii nerek wykonaniu, EGD, klatki piersiowej, EKG etc.

Szczególne Badania laboratoryjne gorączki krwotocznej z zespołem nerek wykonywanej metodami serologicznymi (ELISA RNIF RIA) dynamiki. Przeciwciała w surowicy krwi pojawiają się pod koniec pierwszego tygodnia choroby, przy końcu 2 tygodniu osiągając maksymalne stężenie we krwi i przechowywano przez 5-7 lata. RNA może być izolowany przez badania PCR. HFRS jest zróżnicowana ze leptospiroza, ostre zapalenie kłębuszków nerkowych, odmiedniczkowe zapalenie nerek i zakażenie enterowirusowego, gorączki krwotoczne inne.

leczenie HFRS

Pacjenci z gorączką krwotoczną z zespołem nerkowym hospitalizowanych w szpitalu zakaźnym. Przeznaczone są do ścisłego leżenia i diety №4- odbyło się kontrolę równowagi wodnej, hemodynamicznych parametrów funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i nerek. Przyczynowego leczenia gorączki krwotocznej z zespołem nerek jest najbardziej skuteczne podczas pierwszych 3-5 dni od początku choroby i obejmuje podawanie dawcy immunoglobuliny specyficznej wobec HFRS, preparaty interferonu Wizycie chemioterapii przeciwwirusowej (rybawiryny).

W okresie leczenia gorączki detoksykacji przeprowadza się wlew (infuzję dożylną roztworów soli fizjologicznej i glukozy) - (DIC profilaktykę -administration leków i przeciwpłytkowych angioprotectors) - w ciężkich przypadkach stosuje się kortykosteroidy. W oliguric okresu stymulacji diurezy jest wykonywana (dawki bolusa z Lasix), korekcja mleczanowej i hiperkaliemii, zapobiegania krwawienia. Podczas zwiększania ogranicznik pokazany Skierowanie pacjenta na hemodializy pozaustrojowej. W obecności powikłań bakteryjnych antybiotykoterapii jest powołany. W Kroku poliuricheskuyu głównym zadaniem jest prowadzenie pozajelitowe i doustne uwodnienia. Okres rekonwalescencji przeprowadza się regeneracji oraz terapiya- metaboliczny zaleca odżywiania, fizykoterapii (diatermię, elektroforeza), masa oraz fizykoterapia.

Przewidywanie i zapobieganie HFRS

Łagodne i umiarkowane formy gorączki krwotocznej z zespołem nerkowym w większości przypadków kończy się ożywienia. Efekty rezydualna (poinfekcyjnego osłabienie, bóle pleców, kardiomiopatia, mono- i wielonerwowe) Długa obserwowane w połowie rekonwalescentów. Rekonwalescentów wymagają kwartalnych obserwacji poradni chorób zakaźnych, nefrologa i okulisty w ciągu roku. Ciężkie wiąże się z wysokim ryzykiem zgonu z oslozhneniy- HFRS zakresie od 7-10%.

Zapobieganie gorączki krwotocznej z zespołem nerkowym jest zabicie gryzoni w naturalnym ognisk zakażenia, zapobiegania zanieczyszczeniu mieszkań, źródeł wody i żywności wydzielin gryzoni, gryzoń lokali mieszkalnych i przemysłowych. Specyficzne szczepienie przeciwko HFRS nie został opracowany.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne
Krwotocznej gorączki Lassa (Lassa hl)Krwotocznej gorączki Lassa (Lassa hl)
Gorączkę plamistą Gór SkalistychGorączkę plamistą Gór Skalistych
EbolaEbola
Omska gorączka krwotocznaOmska gorączka krwotoczna
PiroplazmozaPiroplazmoza
Gorączka LassaGorączka Lassa
Zespół Goodpasture'aZespół Goodpasture'a
KrioglobulinemiaKrioglobulinemia
Krymskiej gorączki krwotocznejKrymskiej gorączki krwotocznej
TsitraparTsitrapar
» » » Gorączka krwotoczna z zespołem nerkowym